Wielu rodziców zastanawia się, co najlepiej włożyć do śniadaniówki dla dzieci do szkoły. Zazwyczaj o poranku pojawia się to samo pytanie, gdy już się zdążyło wstać i zorientować, że nic nie jest przygotowane. Drugie śniadanie powinno być nie tylko zdrowe, ale również smaczne, a samo przygotowanie nie musi zajmować dużo czasu. W tym artykule przedstawimy sprawdzone pomysły na śniadaniówki, z których mogą skorzystać wszyscy rodzice.
Co włożyć do śniadaniówki dla dziecka?
Na początku trzeba zaznaczyć, że od pobudki do wyjścia ma się z reguły około 40-50 minut, dlatego nie ma czasu na gotowanie wykwintnych potraw. Jeśli chcesz naprawdę przygotować smaczny i zdrowy zestaw do dziecięcej śniadaniówki, to koniecznie zrób wcześniej listę zakupów. Oczywiście można też improwizować, ale rano trzeba się sprężać, dlatego wszystko powinno być już przygotowane. Drugie śniadania dla dzieci w wieku 10-15 lat wcale nie muszą być monotonne i nudne. Większość przepisów jest bardzo łatwa do przygotowania, dlatego każdy powinien sobie poradzić. W zasadzie wszystkie zdrowe i wartościowe dania można dawać dziecku do szkoły, ale pod warunkiem, że można je łatwo zapakować.
Śniadanie do tornistra dla dziecka może być zdrowe, a zarazem smaczne. Dobrze sprawdzi się półtłusty twarożek z serkiem i świeżymi owocami, a także pełnoziarnisty naleśnik z warzywami i mozzarellą. Lepiej jednak unikać sklepowych tortilli, ponieważ są to bardzo chemiczne produkty mączne. Wybierz placek pita wypiekany z białej mąki, do którego nie dodaje się zbędnych dodatków.
Do plecaka można też zapakować zapiekankę warzywną i omleta z warzywami. Jeśli masz na to czas i ochotę, to możesz dzień wcześniej przygotować domową pizzę z dowolnego rodzaju mąki. Prawdziwym klasykiem jest nocna owsianka, która składa się z płatków owsianych zalanych sokiem jabłkowym. Do tego można dodać starte jabłko i trochę cynamonu, a następnie całość zamknąć w słoiku na noc. Rano wystarczy dodać jogurt i przełożyć owsiankę do śniadaniówki. Dla smaku można ją jeszcze posypać orzechami laskowymi.
Przykładowe posiłki do szkoły
Do drugiego śniadania można jeszcze dodać borówki lub inne małe owoce, a także chrupki kukurydziane z pomidorami i bazylią. Świetnie sprawdzą się również warzywa pokrojone w słupki, które można bez problemu wziąć do ręki. Godny polecenia jest też chleb posmarowany pastą warzywną. Zamiast pasty warzywnej można użyć pasty z nasionami roślin strączkowych, wśród których można wymienić fasolę, soczewicę oraz cieciorkę. Warto mieć na uwadze, że coraz więcej jest takich past na rynku, a produkują je też przedsiębiorstwa, które do tej pory wytwarzały jedynie przetwory rybne i mięsne. Pasta do pieczywa z nasionami strączkowymi jest świetnym źródłem zdrowego białka, a do tego nie powoduje wzdęć, więc nie trzeba się o nic martwić. Dobrą opcją jest też pasta z cieciorki w formie hummusu, jeśli dziecko lubi takie nasiona. Pasta oczywiście może być sklepowa, ale jeśli masz więcej czasu, to warto przygotować ją samodzielnie.
Nie jest tajemnicą, że we własnej kuchni można łatwo, tanio i szybko przygotować większość past kanapkowych. Nie wszystkie dzieci lubią sałatki, ale są takie, które jedzą je naprawdę chętnie. Trzeba jednak pamiętać, żeby dać dodatkowo widelec lub łyżkę, a także oddzielny pojemnik z sosem. Można też pomyśleć o zastosowaniu wkładu chłodzącego, jeśli maluch ma zajęcia do później pory, a sałatka zawiera sałatę lub szpinak. Na sam koniec wypada jeszcze wspomnieć o warzywach gotowanych na parze, które też są świetnym pomysłem na śniadaniówki do szkoły.