Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które smakujemy jako dzieci. Posiadająca swoich wielbicieli, jak i przeciwników, zachwyca wartościami odżywczymi. Sprawdź, co możesz przygotować jesienią z tego warzywa i jak sprawić, by marchew nie była nudna. Pomysłów i możliwości jest wiele, a my podsuwamy Ci jedynie kilka. Od prostszych, do nieco bardziej skomplikowanych i wymagających umiejętności kulinarnych. Tymczasem jedno jest pewne – sezon na marchew jest doskonałym momentem, by wykorzystać wszystkie jej właściwości.
Wyjątkowe właściwości marchewki
Marchew posiada szereg właściwości leczniczych oraz odżywczych, dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kluczowym i najbardziej znanym jest beta-karoten, mający liczne pozytywne właściwości. Jakie? Poprawa kolorytu skóry, wzmocnienie wzroku i ochrona przed nowotworem. Marchew jest bardzo wartościowym warzywem, które warto wprowadzić do codziennej diety i nie ograniczać się wyłącznie od jej sezonowości. Przez lata niedoceniana, tymczasem cieszy się wieloma wartościami.
Marchew na słono, czyli przetwory w słoiku
Kiszonki cieszą się w ostatnich latach dużą popularnością. Wzmacniające odporność i działające prawidłowo na układ trawienny, są chwalone przez kobiety i mężczyzn. Odpowiednio przygotowana, nadaje się do obiadu lub jako sok.
Jednym ze sposobów przygotowania kiszonki jest pokrojenie jej w słupki lub kostkę i zalanie solanką. Zawekuj słoik i pozostaw w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu na 10-14 dni, a następnie ciesz się zdrową, domową kiszonką.
Marchew na słodko?
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować ciasta zrobionego z marchewki, wszystko przed Tobą! Choć niektórym trudno jest wyobrazić sobie ciasto zrobione z warzywa, my gwarantujemy Ci zadowolenie. Będziesz niezwykle zaskoczony tym, jak marchew staje się niewyczuwalna i chłonie smaki korzennych przypraw. Ostrzegamy – ten przepis jest wysoce uzależniający i pyszny.

Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1 łyżeczce sody i cynamonu
- szczypta soli
Jajka pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, a potem ubić jajka aż do podwojenia objętości. Następnie dodać cukier, ubijać dalej a potem dodać olej i ponownie użyć miksera. Następnie należy dodać marchewkę, orzechy, wiórki i wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Po tym ciasto trzeba przelać do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przez godzinę piec w 150°C. Po wystudzeniu można na wierzch polać ciasto białą czekoladą.
Marchew stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, gdyż jest pełna wartości odżywczych i witamin. Co za tym idzie, jest również niskokaloryczna i przyda się podczas redukcji kalorii. Jeśli pragniesz skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, sprawdź TUTAJ, jak możesz to zrobić.