marchew

Marchew jesienią, czyli kilka sposobów na sezonowe warzywo 

Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które smakujemy jako dzieci. Posiadająca swoich wielbicieli, jak i przeciwników, zachwyca wartościami odżywczymi. Sprawdź, co możesz przygotować jesienią z tego warzywa i jak sprawić, by marchew nie była nudna. Pomysłów i możliwości jest wiele, a my podsuwamy Ci jedynie kilka. Od prostszych, do nieco bardziej skomplikowanych i wymagających umiejętności kulinarnych. Tymczasem jedno jest pewne – sezon na marchew jest doskonałym momentem, by wykorzystać wszystkie jej właściwości. 

Wyjątkowe właściwości marchewki 

Marchew posiada szereg właściwości leczniczych oraz odżywczych, dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kluczowym i najbardziej znanym jest beta-karoten, mający liczne pozytywne właściwości. Jakie? Poprawa kolorytu skóry, wzmocnienie wzroku i ochrona przed nowotworem. Marchew jest bardzo wartościowym warzywem, które warto wprowadzić do codziennej diety i nie ograniczać się wyłącznie od jej sezonowości. Przez lata niedoceniana, tymczasem cieszy się wieloma wartościami.

Marchew na słono, czyli przetwory w słoiku

Kiszonki cieszą się w ostatnich latach dużą popularnością. Wzmacniające odporność i działające prawidłowo na układ trawienny, są chwalone przez kobiety i mężczyzn. Odpowiednio przygotowana, nadaje się do obiadu lub jako sok.

Jednym ze sposobów przygotowania kiszonki jest pokrojenie jej w słupki lub kostkę i zalanie solanką. Zawekuj słoik i pozostaw w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu na 10-14 dni, a następnie ciesz się zdrową, domową kiszonką. 

Marchew na słodko? 

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować ciasta zrobionego z marchewki, wszystko przed Tobą! Choć niektórym trudno jest wyobrazić sobie ciasto zrobione z warzywa, my gwarantujemy Ci zadowolenie. Będziesz niezwykle zaskoczony tym, jak marchew staje się niewyczuwalna i chłonie smaki korzennych przypraw. Ostrzegamy – ten przepis jest wysoce uzależniający i pyszny. 

marchew ciasto

Ciasto marchewkowe 

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan 
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu
  • szczypta soli 

Jajka pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, a potem ubić jajka aż do podwojenia objętości. Następnie dodać cukier, ubijać dalej a potem dodać olej i ponownie użyć miksera. Następnie należy dodać marchewkę, orzechy, wiórki i wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Po tym ciasto trzeba przelać do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przez godzinę piec w 150°C. Po wystudzeniu można na wierzch polać ciasto białą czekoladą. 

Marchew stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, gdyż jest pełna wartości odżywczych i witamin. Co za tym idzie, jest również niskokaloryczna i przyda się podczas redukcji kalorii. Jeśli pragniesz skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, sprawdź TUTAJ, jak możesz to zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *